Skip to content

Bahia Connection

Geschiedenis van de samba in Bahia

Bahia, met hoofdstad Salvador, ligt in het noordoosten van Brazilië, een plek waar in de koloniale tijd veel slaven vanuit Afrika naartoe werden verscheept om op de suikerplantages te werken. De slaven namen hun cultuur en religie mee naar Brazilië, waar deze zich in geheel eigen richting ontwikkelden, maar de Afrikaanse wortels zijn nog steeds goed herkenbaar in onder andere de muziek. De oorsprong van de samba ligt ook in de slavenverblijven van Bahia, maar de muziek ontwikkelde zich in Rio de Janeiro onder invloed van de vele Europese immigranten met snellere ritmes en meer instrumenten tot de opzwepende samba die we nu kennen van het carnaval. Lange tijd was het zelfs verboden voor Brazilianen van Afrikaanse afkomst om mee te doen met de blocos carnavalescos (groepen muzikanten die op straat samba spelen tijdens het carnaval); dat was een feestje voor de blanken. In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstond in Bahia de samba-reggae. Met deze muziek gingen de blocos afro (Afrikaans-Braziliaanse percussiebands) terug naar hun Afrikaanse oorsprong. De muziek was een belangrijk middel in de ontwikkeling van de ‘black consciousness’ en trots van lokale zwarte gemeenschappen. De blocos hebben dan ook vaak niet alleen muzikale ambities, maar ook sociale doelstellingen. Ilê Aiyê en Olodum zijn de twee beroemdste bands uit Salvador. Sambalanço speelt, behalve de typische samba uit Rio, ook veel Afro-samba’s uit Bahia. Net als de meeste andere bands maken we er onze eigen versie van.

Oprichting Bahia Connection

In 2015 richtte Volker Conrath (Bloco Explosão, Berlijn) Bahia Connection op om de muziek van de blocos afro naar Europa te brengen. Bahia Connection wil de originele muziek van de groepen in Salvador in Europa spelen, met alleen de instrumenten die ze daar ook gebruiken. De Braziliaanse mestres worden in Salvador bezocht of naar Europa gehaald om de leden van Bahia Connection in workshops de muziekstukken te leren. Inmiddels heeft Toby Russell (Badauê, Parijs) zich ook bij de Bahia Connection aangesloten en een Franse afdeling opgericht. Michael de Miranda van Sambalanço is gevraagd om Bahia Connection in Nederland op te zetten. De verwachting is dat steeds meer landen zich zullen aansluiten. Het is de bedoeling dat elk van de bandleiders de muziek onder sambagroepen in zijn land verder verspreidt. Tijdens internationale workshops en festivals zullen de verschillende groepen de gelegenheid hebben om als één grote band samen te spelen.

Bahia Connection

Aansluiten bij Bahia Connection Nederland?

We zijn natuurlijk trots dat ‘onze’ Michael de leider van Bahia Connection Nederland is! De eerste bands hebben zich al aangemeld om mee te doen. Ben je bandleider en ben je geïnteresseerd om met jouw band óók deel te zijn van Bahia Connection Nederland, neem dan contact op met Michael via michael@sambalanco.nl.

Naast Sambalanço hebben de volgende Nederlandse bands zich aangesloten bij de Bahia Connection:

Back to top