Biografie

Michael02

In september 1994 startte Michael de Miranda de percussieschool Sambalanço Rotterdam. Zijn idee was om zoveel mogelijk mensen percussiemuziek te laten spelen, en door het hele land op te laten treden. De inspiratie haalde Michael uit Brazilië (Brazilië staat bekend om zijn samba’s en de talrijke sambascholen).
Met een klein clubje mensen werd gedurende een jaar gezocht naar een geschikte ruimte. Uiteindelijk vond Sambalanço geschikte oefenruimtes, waar men verder ongestoord kon oefenen.
Sambalanço werd steeds groter, en ook bekender. In september 1998 werd de Vereniging Sambalanço opgericht, met nog steeds hetzelfde doel: muziek (leren) maken en optreden. Een sambaschool die inmiddels is uitgegroeid tot één van de grootste sambascholen van Nederland.

In de ruim 20 jaar dat Sambalanço bestaat is er een groot muzikaal repertoire opgebouwd. De door Michael gecomponeerde muziek is voornamelijk gebaseerd op de Braziliaanse muziekcultuur, maar daarnaast zijn veel Cubaanse en (West-)Afrikaanse invloeden terug te vinden in zijn spetterende arrangementen. Sambalanço speelt samba batucada, samba-reggae, afoxé, maracatu, timbalada, maculele en baião. De optredens van Sambalanço staan bekend om hun kijk-, luister, en vooral heel veel dansplezier!

In 2015 heeft Sambalanço zijn activiteiten flink uitgebreid. Er is nu ook een oefenruimte in Zoetermeer, waarmee de band in ledenaantal is gegroeid. Michael is gevraagd om de Bahia Connection in Nederland op te zetten. Dit zorgt voor relaties met andere bands die zich bij dit initiatief aansluiten. Tegelijkertijd is de gevorderdenband Sambalancinho gestart, die een ander repertoire speelt en daarmee andere podia betreedt en ander publiek bereikt.

De laatste verandering is dat Sambalanço is versterkt met een tweede docent: Pepijn Zwaanswijk is met ingang van zomer 2018 begonnen als muzikaal leider van de band, naast Michael. Pepijn heeft een eigen slagwerkschool en is ook leider van sambaband Bloco Barril in Haarlem, dat net als Sambalanço is aangesloten bij de Bahia Connection. Naast Afro-Braziliaanse arrangementen als maracatu en samba-reggae componeert Pepijn ook bijzondere crossovers met dancemuziek zoals drum ‘n bass, wat spannende ritmes oplevert!

Welke bands hebben nu nog meer de luxe dat ze over twéé professionele leiders beschikken?! Sambalanço is niet te stoppen!